Emek ve Kadın Özel Sergisi
*Fotoğraflara tıklayarak tam boyutta görebilirsiniz.
cocuk-istismari-onlemler-e1530656047211
cocuk-istismari-onlemler-e1530656047211
unnamed
unnamed
slide-2
slide-2
kadina-siddet
kadina-siddet
slide-1
slide-1
sadaka
sadaka
İstanbul Sözleşmesi
İstanbul Sözleşmesi
Sergi Hakkında;
Yaklaşık yirmi yıl önce, amatör bir merakla kadın bir gezgin olarak çıktığım fotoğraf çekme yolculuğumda, kadının özellikle de kırsal kesimde yaşayan kadınların, üretim süreçleriyle ilişkisi kadrajımda hep yer aldı.
Kadınların, üretim süreçlerinde, yorgun bedenlerini, kaygılı bakışlarını, imece usulü iş yapma heyecanlarını, nasırlaşmış ellerini, derin çizgili yüzlerini, çok çeşitli işleri yapmadaki becerilerini, ürettiklerini sergilemedeki telaşlarını, emeklerinin karşılığını alamadıklarında yaşadıkları hayal kırıklığını ve coğrafya fark etmeksizin kadın ve üretim ilişkilerinin birbirini var eden o sonsuz ve eşsiz raksını belgelemeye çalıştım.
Emek, insanı ve insanlık tarihini var eden en önemli erdemlerden biriyken emek sömürüsü de insanlık tarihinin alnındaki kara lekelerden biri olmaya devam ediyor. Günümüzde de hala çok boyutlu bir sorun olan emek sömürüsünün derinliği ve katmanları, kadın ve çocuk emeğine gelince katlanarak artıyor.
Son on yıl içinde, iki farklı coğrafyada çektiğim fotoğraflarla dijital olarak düzenlenen bu fotoğraf sergisi, pandemi koşullarında 8 Mart’a giderken bir kez daha, kadınların, üretirken mutlu ve heyecanlı olduğu kadar yorgun ve kaygılı da olduğuna, kadınların emeğinin hakkettiği değerin verilmesi gerektiğine, çocukların aile ekonomisine katkı sunmak için çok küçük yaşta çok büyük sorumluluklar aldığına, aslında çocukların en çok yakıştığı yerlerin oyun ve eğitim alanları olduğuna dikkat çekmek istemektedir.
Elif BOZKURT
Elif Bozkurt;
Ankara, Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 2003 yılında mezun olduktan sonra, 2004 yılında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmaya başladı. 15 yıl boyunca Türkiye’nin farklı bölgelerinde, farklı etnik kimlikten lise seviyesindeki öğrencilerle çalıştı.
Aynı zamanda Türkiye’de çalıştığı her bölgede, feminist bir aktivist olarak kadını güçlendirmek ve sosyal yaşamda kadın haklarına dair bir farkındalık yaratmak için Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Film Festivalinde gösterilen “Kadın Dengbejler” belgeselinin çekim ekibinde yer aldı. Çalıştığı her okulda, her yıl, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, öğrencilerin dikkatini, kadın emeğine çekmek amacıyla dünyanın birçok yerinde çektiği kadın emeği temalı fotoğraflardan oluşan “Emekçi Kadınlar” sergisi açtı.
Ayrıca bir ekoloji aktivisti olarak çalıştığı her bölgelerde yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekmek için farklı etkinliklerin içinde yer aldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çalışırken Mezopatamya tarihinin en eski yerleşimlerden olan Hasankeyf’in, bölgeye yapılacak barajdan dolayı sular altında kalmaması için çekilen bir belgeselin çekim ekibinde yer aldı. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla Balkanlardan Türkiye’ye göç eden Balkan göçmenlerine dair “Göçmen Kuşlar” belgeseli çekim ekibinde yer aldı. Türkiye’nin farklı coğrafyalarında öğretmenlik yaparken sosyo-politik yaşama, ekoloji ve kadın sorunlarına yönelik aktivist bir kimlikle çalışmalar yürütürken sözlü tarih çalışması, mülakat, etnografi gibi veri toplama yollarını kullandı.
Yaşamın bir çok alanında aktivist bir kmlikle farklı sorunlar ekseninde mücadele ederken kendini kuramsal açıdan geliştirmek için 2013 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde yüksek lisansa başladı. Çalışmalarında, özellikle, sivil toplum kuruluşlarında, toplumsal hareketlerde örgütlenme ve direniş için kullanılan halkla ilişkiler teorileri ve pratikleri üzerine yoğunlaştı. Yüksek lisans tezini, 2016 yılında, ekoloji ve feminizmin kesişimselliğinde, ekoloji direnişi veren kadınların özne, mekan, beden, bellek olarak dönüşümlerini, kendisinin de bir aktivist olarak bu direnişte bulunmasından doğru etnografi, sözlü tarih çalışması ve görüşme yöntemlerini kullanarak tamamladı.
2016 yılında aynı üniversite ve aynı bölümde doktoraya başladı. Eylül 2019- Eylül 2020 tarihleri arasında, bir yıllığına misafir araştırmacı olarak gittiği Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde doktora tez çalışması için araştırmalarına devam etti. Feminist mücadelenin iletişim strateji ve taktiklerini incelediği doktora tezi üzerine çalışmaktadır. Çalışma alanları toplumsal hareketler, feminist aktivizm, feminist iletişim strateji ve taktikleri.
Aynı zamanda 2000 yılında, sırt çantalı bir gezgin olarak uluslararası seyahatlerine başlayıp şimdiye kadar Yunanistan, İtalya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Ukrayna, Macaristan, Makedonya, Sırbistan, Suriye, Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, Hollanda, Belçika, Fransa, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Ermenistan, Fas, Tayland, Laos, Vietnam, Kamboçya, Amerika’ya seyahat etmiştir. Gözlemlerini, anılarını, fotoğraflarını ve videolarını gezi yazısı formunda derlediği “Kadın Bir Gezginin Etnografik Yol Öyküleri” adlı bloğunda paylaşmaktadır.
liberFE‘nin katkılarıyla…